Google+ Riddick's Realm: Odpor je zbytečný!

11 februára 2015

Odpor je zbytečný!



:\ RE-PRE [real prediction = reálná předpověď] je nový žánr, který vznikl na prahu třetího tisíciletí, když královehradečtí autoři Jaroslav Svoboda a Jan Hloušek zjistili, že se motivy jejich sci-fi povídek začínají objevovat v reálném životě. » » ☺

:\ [heslo pro Větší tautologický slovník zpracoval Martin C. Kutna]




"Jedná se o subžánr science-fiction a jeho stručná definice zní přibližně takto: Příběh se stává reálným už ve chvíli, kdy po dopsání textu ještě nestihl zaschnout inkoust na autorově brku." (celý predhovor si môžete vypočuť tu)

Má to na svedomí pätica nadšených písačov, ktorí v roku 2003 spoluzaložili v Hradci Králové Spolek přátel krásného slova s cieľom podporovať rozvoj literatúry, a v roku 2008 sa prepracovali k vymysleniu subžánru vedeckej fantastiky s názvom re-pre. Medzitým usporiadavali literárnu súťaž, písali vlastný almanach aj e-zine a od roku 2009 zahájili vydavateľský program Škrabákova expedice - v rámci ktorého dnes existujú už dve zbierky re-pre poviedok, Odpor je zbytečný a My jsme vám to říkali!

Prišla som k nim veľkou náhodou, keď na Fénixcone 2014 sedela pri vedľajšom stole v reštaurácii partia zaujímavých ľudí. Nepamätám si podrobnosti, ale po pár minútach získavania rámcových informácií som si od nich kúpila obidve knihy :-) Neskôr som sa zúčastnila aj prednášky s "divadielkom", ktoré bolo náramne zábavné. Inscenácie sa okrem hlavných aktérov zúčastnili aj Františka Vrbenská a Lenona Štiblaríková, obe zaangažované v antológii č. 2.

Ľudia zo SPKS, ich humor, parodovanie reality i prepracovaná myšlienka fiktívneho filozofa Platotela mi pripomenuli Divadlo Járy Cimrmana, a nečudovala by som sa, keby o pár rokov zo základov svojho re-pre univerza poskladali divadelnú hru.
Vlastne by som si to veľmi želala, lebo postavy ako Hynek Krása, mladý sociológ, ktorý by rád pracoval s počítačmi, ale tie sú naňho z nejakého dôvodu alergické (a tak vymyslí výskumný projekt socio-kybernetických interakcií), profesor filozofie Achilleus Pata a jeho e-mailová prestrelka s pracovníkom IT alebo samotný filozof Platoteles, autor teórie reálneho neskutočna, by v dramatizovanom podaní boli nádherne cimrmanovsky komickí.

Na obrazovce se objevil nápis:
"FATAL ERROR, MONITOR MISSING, CANNOT CONTINUE"


Práve Krása a Pata si ma získali už na začiatku knihy a stali sa mojimi obľúbenými hrdinami, hoci jednotlivé poviedky sa venujú rôznym témam v závislosti od ich autora. U mňa teda najviac zabodoval Jan Hloušek, no dobre zapamätateľným kúskom bol aj Callcentrák Lukáša Vaníčka. Naopak autorský duet Jana a Zuzany Hlouškových Skvělé nové časy mi nesadol do humoristického ladenia ani úsporného štýlu ostatných poviedok. Ako som pochopila neskôr, aj táto najdlhšia post-apo próza má v kolekcii príbehov svoje miesto, lebo posúva pozadie deja z prítomnosti do budúcnosti.

Moje obľúbené kúsky spája satirické zobrazenie akademického prostredia, korporátnej kultúry a v neposlednom rade problémov s operačným systémom MuSh®oom od firmy Malý&Slabý, ktorú vedie známy počítačový guru Jindřich Brána :-)
Nezabudem pochváliť ani Jaroslava Svobodu, ktorý okrem spoluautorstva jednej poviedky prispel milými ilustráciami a postaral sa o celkovú úpravu.

Ku kúpe a čítaniu ma motivovalo najmä očakávanie humoru a relaxu, čo sa mi do bodky vyplnilo. Doteraz pre mňa neznámi autori ma prekvapili v najlepšom zmysle slova. Pri čítaní ich zbierky som skvele a zábavne oddychovala, tešila som sa na ďalšie texty. Teraz som si kvôli písaniu recenzie dala pauzu, aby sa mi nepomiešali dojmy a obsah, ale keď je už hotová, s chuťou sa môžem pustiť aj do My jsme vám to říkali! :-)

Manažerská ruleta se hraje tak, že se manažeři postaví do kruhu, položí si ruce vzájemně na ramena a čekají, komu prvnímu zazvoní mobil.





Odpor je zbytečný: mozaika příběhů v žánru re-pre (Spolek přátel krásného slova o.s., 2012)
autori: Jan Hloušek, Jaroslav Svoboda, Lukáš Vaníček, Vojtěch Erbrt, Zuzana Hloušková




Súvisiace:
Lenona Štiblaríková: Šťastlivec
Lenona Štiblaríková: Bratislavská bludička
Hanina Veselá: Mrakulin grimoár
Dušan Taragel: Vražda jako společenská událost
Miroslav Šustek: Nie ste vy náhodou ten chýrny pán Rafin?
Martin Moudrý: A bude hůř!

2 komentáre:

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).