Google+ Riddick's Realm: Andrzej Pilipiuk: Čaroděj Ivanov

09 januára 2012

Andrzej Pilipiuk: Čaroděj Ivanov


Vojslavice, 6.9.1985
Protokol o zadržení
DŮVĚRNÉ
Jméno: Jakub
Příjmení: Vadrovec
Narozen: Kolem roku 1900.
Přesné datum si nepamatuje.
Bydliště: Starý Majdan, obec Vojslavice.
Vzdělání: 3 třídy obecné školy (ještě za cara). Nyní podle vlastního tvrzení negramotný (druhotný analfabetismus).
Původní povolání: Žádné údaje.
Zadržený odmítl vypovídat.
Současné povolání: Příživník notoricky odmítající práci. Stíhán za pytláctví a pálení kořalky, dále za ničení majetku vyšetřovacích orgánů.
Známí: Semen Korčaško: ruský monarchista,
Josef Pačenko: výrobce domácí kořalky,
Pavel Markowski: kněz.
Poměr ke společenskému zřízení: Krajně negativní.
Důvod zadržení: Rozkopání hrobu na farním hřbitově za účelem zneuctění pozůstatků pomocí osikového kůlu. Zadržen při činu.


Jakub Vandrovec, geriatrický exorcista samouk, sa nám predstavuje po druhýkrát v ucelenejšom príbehu, kde autor epizodickosť poviedok vymenil za niekoľko bočných dejových línií povedľa hlavného príbehu. Tým je Jakubov stret s temným mágom Ivanovom, ktorý slúži prastarému medvediemu bohu a v jeho mene túži ovládnuť Poľsko.
Keďže je však zloduchom priam bondovského formátu, zatúži sa pri tom pohrať s laickou konkurenciou, ktorú stelesňuje práve náš hlavný hrdina. Že to bude nakoniec jeho osudová chyba, nie je ťažké si domyslieť ;-)
Na návštevu poľsko-ukrajinského pohraničia však zavíta aj Vatikánom vyslaný exorcista-profesionál, a Jakubovi rovno do chalupy zase pôvabná študentka sociológie, túžiaca zmapovať teóriu i prax domáceho magického folklóru pre svoju diplomovú prácu.
V okolí navyše vyčíňajú vraždiace kone, iniciatívni policajní príslušníci, tajná služba... a dokonca príde aj záujemca o interview.

"Co byste tady změnil?"
"Všechno."
"Hm. A jak byste to udělal?"
Jakub se na chvíli zamyslel.
"Nejlepší metoda je vrstvová."
"V čem spočívá?" podivil se novinář.
"Je to jednoduché. Vrstva hlíny, vrstva komunistů, vrstva hlíny a vrstva komunistů..."

Je to tak, Jakubova povesť sa šíri stále ďalej, preto ho niekedy vyhľadajú aj rodičia nezvládateľných pubertiakov posadnutých pankáčstvom a nevďačnosťou. Popri tom sa musí vitálny dôchodca takmer neustále zaoberať upírmi, ktorí vyliezajú z hrobov na okolitých cintorínoch.
Problém je, že akosi neubúdajú, respektíve že Jakub má občas problém nájsť a zneškodniť tých správnych. Veď preto ho neustále naháňa agilný okrskár Birski, ktorý ho považuje za vykrádača hrobov.


"Židy se upíry nestávají," protestoval Jakub. "Upíry
se stávají Slovani nebo eventuálně Rumuni."

...

"Jakube, stávají se upíři ze skopčáků?"
"Nevím, možná jo."
"Pak by měli i ze Židů. Ti dávali krev křesťanských dětí do macesů. Povídala mi to bába..."
"To jsou pohádky. Vždyť by to nebylo košer."

...

"Jakube, a z komoušů bývají upíři?"
"Jasně. Ti nejodpornější."
"Vždyť nevěří v Boha."
"Tím hůř."

Čitateľ má spolu s hlavnými postavami o zábavu postarané, jedna bizarnosť strieda druhú, hlášky a dialógy sa vyznačujú ostrosťou a účinkom čili papričiek kombinovaných s veselými hríbikmi. A medzi tým všetkým sa dozvieme zase trochu viac o Jakubovej minulosti i schopnostiach.

Poviem vám, perfektne som si oddýchla a po druhom zážitku s Jakubom Vandrovcom som pevne rozhodnutá, že si prečítam aj všetky ostatné, vydané v češtine. Momentálne mi teda zostávajú ešte štyri zväzky. Budem si ich šetriť :-) No Andrzej Pilipiuk vraj už píše siedmu knihu Jakubových príhod.






Andrzej Pilipiuk: Čaroděj Ivanov (Laser-books, ed. Podíl, 2003)






Súvisiace:
Andrzej Pilipiuk: Kroniky Jakuba Vandrovce
Pán Rafin - slovenský Sherlock Mulder
Bram Stoker: Dracula
Neželané dedičstvo po neobľúbenom strýkovi
Paul Guterman & Joe Colohnatt: Vražda jako společenská událost

5 komentárov:

  1. Vrstvova metoda je cool, akurat nie prilis casto realizovana :))

    Vyborne zhodnotenie vybornej knizky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. táto bola fakt dobrá, neskutčný ostrovtip Pilipiuka..sa smejem, že bčas musí húliť :D keď v jednej pviedke ožil Lenin, mala som dosť :D "Lenin večne živý!" Teraz mám na stole Záhady Kuby Rozparovače, ale to bude pre mňa ťažšie kvôli prvkom sci-fi a westernu :) ale ak to bude rovnako vtipné, vydržiiiim! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. oživený Lenin je v tretej časti, tú čítam teraz :-) je to fantastický oddych, keď aj nemám chuť na iné knihy, tak Jakub Vandrovec je vynikajúca uspávanka na noc (akurát si potom občas vôbec nepamätám, o čom som čítala:-)

      Odstrániť
    2. musím dopísať reakciu na moje zbytočné obavy zo Záhad Kuba Rozparovače.. dočítala som a poviedky sú úplne v rovnakom duchu, ukrutný miš-maš zábavných nápadov, najviac ma pobavila predposledná poviedka o trpaslíkovi.. :D takže som sa iba zbytočne nechala oklamať obálkou a názvom, scifiwesternmix v jednej poviedke som prežila poľahky.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).