Google+ Riddick's Realm: Taký obyčajný príbeh

22 decembra 2011

Taký obyčajný príbeh



Dlhšia novela Zdeňka Hanky Partitura pro srdce sleduje dve dejové línie. Prvá začína v roku 1996 v Prahe, druhá v roku 2002 v Kanade. Striedajú sa v postupnom odhaľovaní osudov dvoch hlavných postáv, Čecha Davida a Kanaďana Raya, aby sa v závere stretli...





MUDr. David Říha je špičkový kardiochirurg. Má milú ženu, malú dcéru a krásny život vyplnený vášnou pre svoju prácu, rodinu a hru na saxofón. Urobí jedinú chybu. Založí Alternatívnu kliniku, ktorej sa začne dariť a on sa stane až príliš úspešným mužom.

Bohužiaľ, vždy boli, sú a budú ľudia, podľa ktorých sa úspech neodpúšťa. Davidovi začnú chodiť výhražné anonymy. Odmieta sa nimi zaoberať, no len do chvíle, keď niekto sleduje jeho dcéru na ceste zo školy a príde posledný list s jednoznačným odkazom. "Když tu kliniku nepustíš, tvoje dcera jednou nenajde ze školy cestu domů."

Nedozvieme sa prečo sa rozhodne konkrétne takto, ale doktor Říha urobí zásadný krok. Zbalí svoj majetok, peniaze a odíde so ženou a dieťaťom do Kanady.

Tu začína neobyčajný a predsa taký obyčajný a bežný príbeh prisťahovalca.

Príbeh aký zažili milióny ľudí pred ním a zažívajú ho milióny denne na celom svete. Príbeh o tom, ako aj vysoko kvalifikovaný človek začína v cudzom prostredí od totálnej nuly, denne bojuje s ľahostajnosťou i odmietaním a jediné, čo ho drží nad vodou je nádej. Nádej na lepšiu budúcnosť pre seba a svojich blízkych.


Slyšel zase ten přezíravý a povýšený tón v hlase. Nevadilo mu pracovat fyzicky ve velkoskladu nebo schovávat kufr a dobývat teplo za studené noci v sanitce. Nesnášel ten samolibý tón zrozený z pýchy a nadutosti. Četl už tolikrát v očích tu nevyslovenou větu - "jsi jiný, tedy jsi horší než já."

Frustrujúci pocit osamelosti v neznámom prostredí sme zažili mnohí. Niekomu na to stačí odcestovať do iného mesta, iní sú celé roky odlúčení od koreňov alebo blízkych. Clivota za domovom, pre ktorú má angličtina pekný výraz "homesick", je chronická a veľmi smutná choroba. Mnoho ľudí ju podstupuje dobrovoľne s vyhliadkou na lepšiu budúcnosť, to však neznamená, že si hneď zaslúžia odsúdenie v podobe okrídlenej vety patriotov "mal si zostať doma".

David zakúsi najťažšie chvíle, keď obetuje časť životne dôležitých úspor, aby odcestoval za umierajúcou matkou do Prahy, ale všetky lety sú v okamihu zrušené, pretože v New Yorku práve horí Svetové obchodné centrum...


Každý, ať sem přišel z kteréhokoli kouta světa, každý, kdo našel tu sílu vzít otěže svého života do rukou a udělal ten krok, srdcem je stejně tak jako tak jinde.

Viac vám neprezradím, aby vás v útlej 200 stranovej knihe čakalo čo najviac prekvapení. Nebude to síce žiadny napínavý triler a ak budete šikovne kombinovať, možno ani tá záverečná pointa nebude pre vás príliš šokujúca. Ale pohladí na duši a na konci rozosmeje.
Zdeněk Hanka napísal dojímavý a veľmi ľudský príbeh o hľadaní obyčajného šťastia v obyčajnom nešťastí. Nič prevratné a predsa príjemné.

Hlavný hrdina je vykreslený ako zodpovedný chlap so zmyslom pre rodinu, nezlomný optimista. Jeho pohár je vždy poloplný a dokáže nájsť skrytý potenciál rozpáleného rodinného krbu aj v polenách, ktoré mu život hádže pod nohy.
Pracuje ako drak, vytrvale šetrí každý dolár, učí sa na lekárske skúšky, a keď trojici Říhovcov domáca zdvihne nájomné za dve pivničné izby na neznesiteľnú mieru, potajomky vymení jednu miestnosť za život bezdomovca... Naučí sa prežiť, lebo vie, že si nemôže dovoliť padnúť. Kvôli Alici, Kačenke aj kvôli sebe. Bojuje za svoj sen každý deň, krok za krokom. Čeliac mnohým prehrám dobýja maličké víťazstvá, ktoré ho posúvajú k vytúženému cieľu.

Kniha sa čítala veľmi rýchlo, bola som zvedavá na ďalšie peripetie Davida zápasiaceho o svoje miesto na slnku. Niektoré jeho pocity som dokázala aj vnútorne zdieľať - tiež som na krátky čas zakúsila odlúčenie od rodiny cez tritisíc kilometrov, i keď v porovnaní s ním v luxusných podmienkach.

Dej odsýpal slušným tempom a okrem dialógov, ktoré na mňa miestami pôsobili neprirodzene a občas aj zbytočne (myslím, že niekoľko nevystrelených pušiek visiacich na stene sa tu nájde), som nezaznamenala žiadne rušivé prvky.

Páčilo sa mi, ako autor do textu zakomponúval anglické slovíčka, presne tak, ako ich bežní ľudia vkladajú do viet, keď narýchlo nenájdu ekvivalent v rodnej reči alebo sa im lepšie hodí to cudzie, presne ušité na danú situáciu. Len si nie som istá, koľko bežných čitateľov bude vedieť, že "pawn shop" je záložňa resp. v češtine zastavárna. Väčšinu cudzích výrazov vysvetlil v kontexte aj pre ľudí neznalých angličtiny, ale toto vynechal. Ale to je skôr pomôcka pre vás, než výhrada ;-)

Keď si na zadnej doske knihy prečítate o záchranárskej profesii autora žijúceho v Kanade, začnete knihu upodozrievať, že je aspoň čiastočne autobiografická. Zdeněk Hanka (*1956) skutočne má s Davidom Říhom všeličo spoločné. Vyštudoval medicínu, pracoval ako detský lekár, bol riaditeľom zdravotníckeho zariadenia, hrá v hudobnej skupine a pri presídlení z Česka do Kanady si určite užil svoju porciu trablov... okrem toho rád maľuje, píše poviedky, novely aj poéziu pre deti a tvorí čokoľvek, do čoho môže vložiť svoju pozitívnu energiu.
Partitura pro srdce je na osobných skúsenostiach založená, ale nejde o beletrizovaný životopis. Cez všetkú fikciu však dokáže odovzdať posolstvo a to je dôležité.






Zdeněk Hanka: Partitura pro srdce (Mezera, 2010)






S autorovými knihami sa môžete zoznámiť aj prostredníctvom Knihobežníka :-)

Súvisiace:
Zdeněk Hanka: Hedvábný řetěz
Partitura pro srdce (čo si o nej myslí Juraj Šlesar)
Rado Ondřejíček: Homo asapiens
Xiaolu Guo: Vreckový slovník pre zaľúbených

1 komentár:

  1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).