Google+ Riddick's Realm: Žihadlá (Upírska trilógia 1)

27 januára 2010

Žihadlá (Upírska trilógia 1)

alebo drsná odpoveď na vlnu dievčenských upírčin

Recenziu na túto knihu som písala dvakrát. Pre časopis Fantázia číslo 49, ktoré vyjde vo februári - a pre tento blog, pre ktorý vznikla úplne nová verzia. Ukecanejšia, dlhšia... a dosť iná. Ak máte príliš dobrú pamäť a obávate sa spoilerov, túto recenziu nečítajte a počkajte si na tú vo Fantázii :-)

"Rozdelíme sa," povedal profesor.
"To nemyslíte vážne!" zahrmel Fet, chytil starca a pomohol mu vystúpiť na vrchol schodiska. "Prvé pravidlo je nikdy sa nerozdeliť." Divoko zamával luminiscenčnými svetlami. "Videl som priveľa filmov, aby som dopustil takúto chybu."


Správne! Tento chlap má všetkých päť pohromade, to musím uznať. Ak sa raz ocitnete v prostredí a situácii, ktorá by ľahko mohla viesť k zraneniam nezlučiteľným so životom (tým vaším), a niekto povie "rozdelíme sa", vrazte mu jednu do držky a presvedčte všetkých, že je to veľmi zlý nápad! - skôr než stupídne prikývnu a ani sa nenazdáte a zostanete sám napríklad uprostred tmavých tunelov... Vôbec by nevadilo, že by tú bandu debilov niečo požralo, zaslúžili by si za takú blbosť. Ale potom by to mohlo ísť po vás, a sám sa človek ťažšie ubráni.

No dobre, tak tento scenár je dosť nepravdepodobný. Ale krátky úryvok z knihy autorov Guillerma del Tora a Chucka Hogana svedčí o tom, že napriek otrepanej upírskej téme nechcú byť páni na úrovni tínedžerských vyvražďovačiek a vložili do svojho diela aj trocha zdravého rozumu ;-)
Okrem toho sa pripravte, že v tejto trilógii (autori aspoň vopred určili číslo a snáď ho nebudú navyšovať) sa vôbec nebude riešiť nezdravé sexuálne pudenie medzi upírmi a nezrelými ľudskými ženami, ich patologická neznášanlivosť s vlkolakmi, či nebodaj trblietavá pleť. Nie! Tu budú upíri zúrivo útočiť, cicať, zabíjať, šíriť nákazu, strach, paniku. Potečie krv, veľa krvi!
Červenej i bielej.
Tá biela bude patriť premeneným upírom, lebo Žihadlá prinášajú do upírskej tématiky aj čosi nové. Samotné odovzdanie prekliateho dedičstva nenastáva vďaka notoricky známemu aktu uhryznutia a čiastočného vysatia, prípadne vzájomného erotického cickania sa medzi sexi upírom a obeťou v orgastickej paralýze.
Žiadna mystika či erotika. Tu sa to deje trápne asexuálnym spôsobom vďaka krvným červom, ktoré parazitujú na obeti a premieňajú ju na svojho nemŕtveho hostiteľa. Sú to rýchle malé potvorky, ktoré sa v tele najprv usídlia a potom ho ovládnu. V krku človeka narastie mäsité vystreľovacie žihadlo (sorry, dlhé očáky sa tiež nekonajú), ktoré bude upír používať na cicanie. Potom parazit telo zabije, namiesto krvi ho napumpuje bielou gelovou tekutinou... a hor sa do nového života.
Ani títo upíri nemajú v láske slnečné svetlo, pretože ich spaľuje. Ešte ich zabíja ultrafialové UVC žiarenie, v zrkadle je ich obraz akoby rozmazaný a bolestivé zranenie im spôsobí iba striebro. Cesnak neskúšajte, to je len babská povera ;-)

Hlavný problém však je, že tieto veci (skoro) nikto nevie. Upírska epidémia sa do New Yorku dostane na palube lietadla z Berlína, ktoré okamžite po pristátí preruší spojenie a zostane stáť na rolovacej dráhe. V duchu starej dobrej americkej paranoje k nemu kompetentní pristupujú veľmi opatrne a v tomto prípade spravia dobre.
No nie dosť dobre.
Okrem štyroch pasažierov sú všetci mŕtvi, alebo tak aspoň vyzerajú. Dvestodesať tiel bez známok príčiny smrti roznesú do márnic a jediná vec ešte čudnejšia ako všetko ostatné - obrovská drevená debna z batožinového priestoru - zmizne bez stopy. Jediný, kto premýšľa trochu "out of the box", je privolaný epidemiológ Ephraim Goodweather a jeho kolegyňa Nora Martinezová. Ako už tušíte, toto budú naši hlavní kladní hrdinovia. Neskôr k nim pribudne ešte starý expert na upírov profesor Abrahám Setrakian a expert na potkany, Vasilij Fet. Ale to až v čase, keď prebudení "pacienti nula" utečú z márnic domov, kde si dajú na večeru svojich rodinných príslušníkov a v pivnici zariadia brloh, odkiaľ budú môcť každú noc vychádzať na lov...

Pozadie upírov si autori veľmi dôkladne premysleli, vytvorili pre nich kostru ďalekosiahlej histórie, ktorá hovorí, že žijú na Zemi odjakživa, ale skrývajú sa. Ľudia sú ich potravou, no nemajú v záujme premieňať ich hromadne na upírov. Pôvodných sedem sa nazýva Prastarými alebo Majstrami. Asi pred tisíc rokmi sa kvôli niečomu rozhádali (haha, kto by si to pamätal?) a nakoniec uzavreli prímerie. Traja žijú v Európe, traja odišli do Nového sveta. Iba ten posledný robí naďalej neplechu. To on má na svedomí newyorskú epidémiu, a keďže je nebezpečne inteligentný, určite už aj tuší, ako tým svojich spolubratov naštve...

"Vojna medzi upírmi," zamrmlal Eph.
Setrakian sa pousmial. "Zjednodušujete, pretože mi neveríte. Znevažujete a zosmiešňujete, lebo vás vychovali, aby ste pochybovali a odhaľovali podvody. Všetko redukujete na malé kúsočky poznatkov, ktoré sa dajú jednoduchšie pochopiť. Pretože ste doktor, vedec, a pretože toto je Amerika - a tu je všetko známe a pochopiteľné, Boh je zhovievavý diktátor a budúcnosť musí byť vždy svetlá."

Takže na konci prvej časti to vyzerá, že k naštartovanej epidémii upírstva sa nám v pokračovaní pridá aj zúčtovanie medzi Majstrami a dozvieme sa aj prečo (i keď to už asi vieme) istý chorľavý magnát siedmeho Prastarého pozval do USA a dovolil mu zahájiť ľudskú genocídu...

V každom prípade myslím, že si rada prečítam aj zvyšok trilógie (recenzia druhej časti). Akokoľvek neoriginálne a šablónovité sa toto dielo môže zdať, je napísané svižne a napínavo. Zhltnete ho na jeden dúšok. Aj takéto romány na hranici brakovej literatúry si občas treba prečítať a dosť ľudí ich vyhľadáva, prípadne nečíta nič iné. Ohľadom bestselleru Anjeli a démoni od Dana Browna som kedysi napísala: Každý dobre napísaný triler človek zhltne, zostane mu zopár spomienok na zopár hrozivých scén a tým vklad knihy do života končí. Aspoň do môjho.
Je dosť pravdepodobné, že to bude aj prípad Žihadiel. Iba rozmnožený na trikrát. Podľa toho, čo som si prečítala v prvej časti, neočakávam vážnejší zásah do života či rebríčka top autorov. Ale aj to je úplne v poriadku. Sú rôzne druhy literatúry, a keby existoval iba Tolstoj, Dickens a Hugo, čítalo by asi omnoho menej ľudí. Netreba, aby som písala esej o tom, že nikto z nás sa nemusí hanbiť za úroveň literatúry, ktorú číta (snáď okrem Danielle Steelovej a jej podobným;-), lebo sama holdujem niektorým kúskom zábavného braku. Preto vravím, že nie je zlé prečítať si Žihadlá, aj keď je to len akčný hororový triler.
Ak nič iné, je to dobrý hororový triler.

Guillermo del Toro, Chuck Hogan: Žihadlá (vyd. Ikar, 2009)


Súvisiace:

23 komentárov:

  1. Mäsité vystreľovacie žihadlo? ha ha, zbohom romantika :))

    Ako ja hovorím, dobrý hororový triler nie je nikdy zlý...a tento znie dobre. Žihadlo do oka romantickým upírom...

    Výborná recenzia, ako ostatne vždy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. inak trosku mi to parazitovanie pripomina stargate sg-1 kde sa podobnym sposobom z ludi stavali goa'uldovia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. díky, díky, ako ostatne vždy ;-)
    ono parazitická idea nie je zase taká geniálne originálna (veď čo dnes je), ale je škoda, že ste nečítali Miévillove Nádraží Perdido. tam bol úžasný nápad s rukodlakmi. Rukodlaci boli tiež parazitické organizmy, ktoré sa prisali človeku na chrbát, ovládali ho, používali na komunikáciu a dodávali mu špeciálne vlastnosti (myslím, že lietali). boli veľmi inteligentní, tajne sa schádzali, ale verejne o nich nikto nevedel, lebo ich hostitelia sa vždy zahaľovali do kabátov, aby si "ruku" nikto nevšimol. nepamätám si presne akú rozhrali rolu, ale myslím, že boli infiltrovaní do riadiacich zložiek mesta... treba prečítať ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to mi pripomina poviedku do barkera zo 4 knihy krve. tam sa ruky chceli odputat od majitelov tak spravili taku mensiu vzburu. bolo to tak dobre napisane, ze doteraz sa bojim ci tie moje nemaju vlastne vedomie

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja neviem, ale tie moje ma majú niekedy veľmi silnú chuť prefackať...bojím sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. hm, luminiscencne svetla? nie je to nahodou nadbytocna redundancia? }:-)

    ja som prednedavnom citala tiez jednu trosku nestandardnu upircinu, konkretne risu strachu od briana stableforda. aj tam to bolo na taku scifoidno-paraziticku notu. ale ta kniha bola citatelske utrpenie.

    osobne mam radsej klasickych upirov. a uplne najradsej polanskeho ples upirov ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Je to sialena zhoda mien, alebo je to TEN Guillermo del Toro (reziser Bladea dvojky)? tron

    OdpovedaťOdstrániť
  8. anorwen - Polanského Ples upírov? to si mi zahrala na moju nôtu!!!! Milujem ho!

    tron - áno, je to presne TEN Guillermo Del Toro :-) akosi som to v tejto recenzii nespomenula (v tej pre Fantáziu to je;-), ale tušila som, že sa niekto spýta - na to tu máme diskusiu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. a ešte pripomínam - pozrite si tie videá, čo sú v súvisiacich!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mne sa páčilo Interview s upírom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. blade 2? pfff... nudaaa

    ale reziroval hellboy 1 a 2, faunou lebyrint a snad sa od neho dockame aj hobbita ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Faunov Labyrint je moja vazna srdcovka...umelecky skvost. Nadhera. Uzasne herecke vykony, uzasne obrazy, kostymy, atmosfera, rezia, proste...tento film mi sadol jak rit na serbel.

    Hellboy 2 som nevidela, ale 1-tka sa mi pacila hlavne kvoli zmyslu pre sarkazmus hlavneho hrdinu. A spracovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Del Toro v každom prípade má niečo do seba. Predovšetkým vo Faunovom labyrinte ukázal, že okrem zábavných popkornových komiksákov bravúrne zvládne aj vojnovú drámu.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Niečo bez spojlerov. Alebo aspoň do komentárov pár viet, o čom to je, lebo k fantázii sa nedostanem. :P

    OdpovedaťOdstrániť
  15. hmmm... akože si recku neprečítal a chceš niečo z deja? vieš čo? tak kašli na to a prečítaj si ju :-) veď keď sa pozrieš na Martinus, už aj v popise knihy je dosť vyzradené. no a tu u mňa to máš lepšie napísané ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. P.S.: a vôbec, ako to, že sa nedostaneš k Fantázii? ak ju u vás nepredávajú, treba predplatiť! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Prečítané. Kniha má niekoľko plus, snáď už len pre to, že sa tam netrblieta pokožka. Pridávam si do zoznamu. : )

    Fantáziu som si chcel predplatiť, ale stránka to nechcela riešiť cez dobierku... ale kto vie, možno keď raz zájdem do vzdialeného Brlohu :P

    OdpovedaťOdstrániť
  18. a už si videl časopis, ktorý sa objednáva na dobierku? predplatné sa volá predplatné, lebo si ho najprv zaplatíš :-D
    ja som sa registrovala na press.sk a šlo to ako po masle. Fanta chodí domov zabalená v igelite.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. akurat to citam a zaujal ma eldritch palmer. je pomenovany na pocest p. k. dicka alebo je za tym nieco ine, o com netusim? nahoda to asi nebude.
    santal

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Santal, ja sa priznám, že neviem :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).